Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Hepatitis

Vorige pagina Print

Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcohol gebruik.

Er zijn verschillende leverziekten. De lever kan ziek worden door aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, virussen, bacteriën, medicijnen, alcohol, vetophoping, verwondingen of tumoren. Als de lever niet goed functioneert, treden er bij de stofwisseling storingen op. Eén van de meest bekende verschijnselen is geelzucht. Hierbij treedt een kleurverandering van de huid, ogen, ontlasting en urine op.

Als de leverontsteking door een virusinfectie wordt veroorzaakt, wordt dit virale hepatitis genoemd. Virale hepatitis is besmettelijk. Het is dan ook belangrijk om te weten welke maatregelen genomen moeten worden om besmetting te voorkómen.

Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte.
De veroorzakers, hepatitis virussen-A, -B, -C, -D of -E, vermenigvuldigen zich in de levercellen. In tegenstelling tot bacteriën, zijn virussen ongevoelig voor antibiotica. Virusinfecties zijn dus niet te genezen met antibiotica. Virusinfecties kunnen wel met andere medicijnen worden behandeld, bijvoorbeeld met interferon of antivirale middelen.

Non alcoholische leververvetting NASH wordt veroorzaakt door vetophoping in de lever en is een onderdeel van het metabool syndroom. 

Lees meer over hepatitis op:
Hepatitis A.
Hepatitis B.
Hepatitis C.
Hepatitis D.
Hepatitis E.
NAFLD NASH.

Deze pagina is bijgewerkt op 30-04-2019.

HepatitisInfo.nl