Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Gevolgen van hepatitis: een niet goed functionerende lever

Vorige pagina Print

Het woord hepatitis komt van hepar, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel itis betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever.

Er zijn verschillende leverziekten. De lever kan ziek worden door aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, virussen, bacteriën, medicijnen, alcohol, auto-immuunziekten, vetophoping, verwondingen of tumoren. Ontstekingen in de lever ontstaan bij infecties, maar ook bij auto-immuunziekten die de lever aantasten.

Als de lever niet goed functioneert, treden er bij de stofwisseling storingen op.

Eén van de meest bekende verschijnselen is geelzucht. Hierbij treedt een kleurverandering van de huid, ogen, ontlasting en urine op omdat bilirubine niet meer via de gal kan worden afgevoerd naar de darm. Andere verschijnselen die kunnen optreden als de lever niet goed werkt zijn ascites en oesofagus varices.

Het is belangrijk de hepatitis tot rust te brengen door, indien mogelijk, de oorzaak van de ontstekingsverschijnselen weg te nemen. Dit betekent stoppen met alcohol, het virus verwijderen of onderdrukken, of ontstekingsremmende medicijnen toedienen als de hepatitis is ontstaan bij een auto-immuunreactie van het lichaam.

ls de leverontsteking ontstaan door een virusinfectie, dan wordt dit virale hepatitis genoemd. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. De veroorzakers, virussen, zijn uiterst kleine ziekte-verwekkende deeltjes die zich nestelen in de levercellen (hepatocyten). 

Is de leverontsteking veroorzaakt door vetophoping dan wordt dit leververvetting of non- alcoholische leververvetting (NAFLD) genoemd.

Bekijk ook:
Hepatitis A.
Hepatitis B.
Hepatitis C.
Hepatitis D.
Hepatitis E.
NAFLD NASH Leververvetting.

Deze pagina is bijgewerkt op 30-04-2019.

HepatitisInfo.nl