Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 8 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Behandeling van Hepatitis C

Met de komst van nieuwe DAA’s (Direct Acting Antivirals) kan de duur van de behandeling van chronische hepatitis C aanzienlijk verkort worden. De resultaten van deze nieuwe middelen voor de behandeling van hepatitis C zijn veelbelovend met, afhankelijk van o.a.het genotype en de aan- of afwezigheid van cirrose, een SVR van > 95%. Men spreekt van chronische hepatitis C als het hepatitis C-virus langer dan 6 maanden in het lichaam aanwezig is. De verschillende DAA's kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: HCV protease remmers, HCV polymerase remmers en NS5A remmers.

Lees verder

Sovaldi (sofosbuvir)

Sovaldi bevat de werkzame stof sofosbuvir en is door de EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C in combinatie met andere middelen. Vanaf 01-11-2014 wordt Sovaldi in Nederland vergoed vanuit het basispakket voor de volgende patiënten: Patiënten met chronische hepatitis C virusinfectie met Metavir F3-F4 fibrose vastgesteld middels een compatibel leverbiopt (metavir stadium F3 of F4) of een fibroscan score(>9,5); Patiënten met chronische hepatitis C virusinfectie die op de wachtlijst staan voor een levertransplantatie of die een levertransplantatie hebben ondergaan; Patiënten met de volgende ernstige extra-hepatische manifestaties: a. HCV-gerelateerde huidafwijkingen die pathologisch zijn bewezen als porphyria cutanea tarda of leukocytoclastische vasculitis, b. vasculitis en/of nierinsufficientie secundair aan cryoglobulinemie. Vanaf 01-11-2015 wordt Sovaldi vergoed ongeacht het fibrose stadium.

Lees verder

Olysio (simeprevir)

Olysio bevat de werkzame stof simeprevir (een NS3/4a serineproteaseremmer) en is door de EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C in combinatie met andere middelen. Simeprevir is door de EU goedgekeurd voor volwassenen met hepatitis C genotype 1 of 4. De aanbevolen dosis van Olysio is eenmaal per dag een capsule van 150 mg, met voedsel in te nemen. Vanaf 01-01-2015 wordt Olysio in Nederland vergoed vanuit het basispakket.

Lees verder

Daklinza (daclatasvir)

Daklinza bevat de werkzame stof daclatasvir (een NS5A remmer) en is door European Medicines Agency (EMA) goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C in combinatie met andere middelen. Daklinza wordt vergoed vanuit het basispakket ongeacht de METAVIR-score (F0-F4). Daklinza kan ook gebruikt worden, in combinatie met sofosbuvir, bij HCV/HIV co-infectie (EMA), bij patiënten met Child-Pugh C en bij recurrence HCV na transplantatie.

Lees verder

Harvoni (ledipasvir, sofosbuvir)

Harvoni bevat de werkzame stoffen ledipasvir (een NS5A remmer) en sofosbuvir (een NS5B polymerase remmer) en is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C genotype 1 of 4 en sommige patiënten met genotype 3, al of niet in combinatie met ribavirine. De aanbevolen dosis van Harvoni is eenmaal per dag één tablet met of zonder voedsel in te nemen. Vanaf 01-11-2015 wordt Harvoni vergoed vanuit het basispakket.

Lees verder

Exviera (dasabuvir)

Exviera bevat de werkzame stof dasabuvir (HCV polymeraseremmer). Exviera is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1, inclusief patiënten met gecompenseerde cirrose, patiënten met co-infectie HIV en patiënten na levertransplantatie. Exviera wordt altijd gebruikt in combinatie met een ander geneesmiddel, Viekirax, dat de werkzame stoffen ombitasvir, paritaprevir en ritonavir bevat, zonodig met toevoeging van ribavirine. De aanbevolen dosis van Exviera is tweemaal per dag een tablet van 250 mg. Exviera wordt vergoed vanuit het basispakket ongeacht de METAVIR-score (F0-F4).

Lees verder

Viekirax (ombitasvir, paritaprevir, ritonavir)

Viekirax bevat de werkzame stoffen ombitasvir (NS5A remmer), paritaprevir (HCV proteaseremmer) en ritonavir. Ritonavir, werkt niet rechtstreeks tegen het hepatitis C-virus maar blokkeert de werking van een enzym genaamd CYP3A dat paritaprevir afbreekt. De remming van CYP3A vertraagt de verwijdering van paritaprevir uit het lichaam, waardoor paritaprevir langer tegen het virus kan werken. Viekirax is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1 of 4, inclusief patiënten met gecompenseerde cirrose, patiënten met co-infectie HIV en patiënten na levertransplantatie.

Lees verder

Zepatier

Zepatier bevat de werkzame stoffen elbasvir en grazoprevir. Elbasvir blokkeert de werking van het eiwit ‘NS5A’, terwijl grazoprevir de werking van het enzym 'NS3/4A-protease’ blokkeert. Door deze eiwitten te blokkeren, kan het hepatitis C-virus zich niet vermenigvuldigen en nieuwe cellen infecteren. Er is aangetoond dat Zepatier zeer effectief is voor het klaren van genotypen 1a, 1b en 4 van het hepatitis C-virus uit het bloed van patiënten met of zonder gecompenseerde levercirrose, inclusief patiënten die ook geïnfecteerd zijn met hiv en patiënten met chronische nierziekte. Zepatier is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1 en 4.

Lees verder