Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 8 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis C behandeling

Met de komst van nieuwe DAA’s (Direct Acting Antivirals) kan de duur van de behandeling van chronische hepatitis C aanzienlijk verkort worden. De resultaten van deze nieuwe middelen voor de behandeling van hepatitis C zijn veelbelovend met, afhankelijk van o.a.het genotype en de aan- of afwezigheid van cirrose, een SVR van > 95%. Men spreekt van chronische hepatitis C als het hepatitis C-virus langer dan 6 maanden in het lichaam aanwezig is. De verschillende DAA's kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: HCV protease remmers, HCV polymerase remmers en NS5A remmers.

Lees verder

Sovaldi (sofosbuvir)

Sovaldi bevat de werkzame stof sofosbuvir en is door de EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C in combinatie met andere middelen.

Lees verder

Olysio (simeprevir)

Olysio bevat de werkzame stof simeprevir (een NS3/4a serineproteaseremmer) en is door de EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C in combinatie met andere middelen. Simeprevir is door de EU goedgekeurd voor volwassenen met hepatitis C genotype 1 of 4.

Lees verder

Daklinza (daclatasvir)

Daklinza bevat de werkzame stof daclatasvir (een NS5A remmer) en is door European Medicines Agency (EMA) goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C in combinatie met andere middelen. Daklinza wordt vergoed vanuit het basispakket ongeacht de METAVIR-score (F0-F4).

Lees verder

Harvoni (ledipasvir, sofosbuvir)

Harvoni bevat de werkzame stoffen ledipasvir (een NS5A remmer) en sofosbuvir (een NS5B polymerase remmer) en is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C genotype 1 of 4 en sommige patiënten met genotype 3, al of niet in combinatie met ribavirine. De aanbevolen dosis van Harvoni is eenmaal per dag één tablet met of zonder voedsel in te nemen.

Lees verder

Exviera (dasabuvir)

Exviera bevat de werkzame stof dasabuvir (HCV polymeraseremmer). Exviera is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1, inclusief patiënten met gecompenseerde cirrose, patiënten met co-infectie HIV en patiënten na levertransplantatie.

Lees verder

Viekirax (ombitasvir, paritaprevir, ritonavir)

Viekirax bevat de werkzame stoffen ombitasvir (NS5A remmer), paritaprevir (HCV proteaseremmer) en ritonavir. Ritonavir, werkt niet rechtstreeks tegen het hepatitis C-virus maar blokkeert de werking van een enzym genaamd CYP3A dat paritaprevir afbreekt. De remming van CYP3A vertraagt de verwijdering van paritaprevir uit het lichaam, waardoor paritaprevir langer tegen het virus kan werken. Viekirax is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1 of 4, inclusief patiënten met gecompenseerde cirrose, patiënten met co-infectie HIV en patiënten na levertransplantatie.

Lees verder

Zepatier

Zepatier bevat de werkzame stoffen elbasvir en grazoprevir. Elbasvir blokkeert de werking van het eiwit ‘NS5A’, terwijl grazoprevir de werking van het enzym 'NS3/4A-protease’ blokkeert. Door deze eiwitten te blokkeren, kan het hepatitis C-virus zich niet vermenigvuldigen en nieuwe cellen infecteren. Er is aangetoond dat Zepatier zeer effectief is voor het klaren van genotypen 1a, 1b en 4 van het hepatitis C-virus uit het bloed van patiënten met of zonder gecompenseerde levercirrose, inclusief patiënten die ook geïnfecteerd zijn met hiv en patiënten met chronische nierziekte. Zepatier is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1 en 4.

Lees verder