Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Type document/artikel

Hepatitis C behandeling met Peginterferon en dieet

Vorige pagina Print

Het volgen van een eiwitrijk dieet tijdens de behandeling van hepatitis C voorkomt dat patiënten spierkracht en gewicht verliezen. Dit maakt de behandeling veel beter vol te houden en verbetert de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het Journal of Hepatology. 

Het UMC Utrecht voerde het onderzoek samen met drie andere Nederlandse ziekenhuizen uit. 27 patiënten met hepatitis C ontvingen de gewone behandeling en 26 kregen daarnaast dieetondersteuning. Patiënten in de dieetgroep kregen het advies om vijf maal per dag kleine hoeveelheden te eten. Daarnaast dronken ze voor het slapen gaan een energie- en eiwitrijke drank. Patiënten in de standaardgroep kregen alleen dieetondersteuning als ze meer dan vijf procent van hun lichaamsgewicht verloren. 

Het dieet blijkt patiënten goed te helpen om hun spierkracht op peil te houden en op gewicht te blijven. Na een half jaar behandeling waren de patiënten in de dieetgroep nog steeds even zwaar en was hun spierkracht intact. In de groep met de gewone behandeling waren patiënten daarentegen gemiddeld zo’n zeven procent van hun aanvangsgewicht kwijtgeraakt, met sterke achteruitgang van de spierkracht. De patiënten verliezen geen vet maar vooral spieren. In het onderzoek raakte 65 procent van de patiënten het virus definitief kwijt. 

Opmerking: De huidige behandeling van hepatitis C met DAAs (Direct Acting Antivirals) is zonder toevoeging van Interferon.

Referentie:
 2012 Nov;57(5):1069-75. doi: 10.1016/j.jhep.2012.06.029

Bekijk:
Hepatitis C.
Behandeling van hepatitis C.

Deze pagina is bijgewerkt op 09-05-2019.

HepatitisInfo.n4