Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Type document/artikel

Hepatitis symptomen

Vorige pagina Print

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden.

Doordat bilirubine bij een leverontsteking niet door de lever via de gal naar het maagdarmkanaal wordt afgevoerd maar via de nieren wordt uitgescheiden, wordt de urine donker, de ontlasting krijgt een stopverfachtige kleur en het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen (icterus). 

Hepatitis virussen vermenigvuldigen zich in de lever. Er zijn 5 verschillende soorten virussen: hepatitis A-, hepatitis B-, hepatitis C-, hepatitis D- en het hepatitis E-virus.

De overeenkomst tussen alle hepatitis virussen is dat ze een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting variëren nogal. 
Bekijk daarom ook de artikelen over: Hepatitis A, Hepatitis BHepatitis C, Hepatitis D en Hepatitis EBloedonderzoek moet uitwijzen om welke vorm van virale hepatitis het gaat.

Een ontsteking van de lever kan ook veroorzaakt worden door vetopslag in de lever. Lees meer hierover in het artikel over Leververvetting, NAFLD en NASH.

Bekijk ook:
Bouw en werking van de lever,
Behandeling van hepatitis A.
Hepatitis B laboratoriumonderzoek.
Hepatitis C, overzicht van het bloedonderzoek.
Hepatitis A.
Hepatitis B.
Hepatitis C.
Hepatitis D.
Hepatitis E.
Meldingen RIVM virale hepatitis.

Deze pagina is bijgewerkt op 26-07-2019.

HepatitisInfo.nl