Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Ziektebeeld

Type document/artikel

Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 5 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis A risico voor reizigers

Hepatitis A kan men overal oplopen, maar met name reizigers die naar ‘verre landen’ reizen lopen risico. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op hepatitis A infectie. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat per land aangegeven of hepatitis A vaccinatie wordt aangeraden. Volwassenen lopen de besmetting meestal op via kinderen of tijdens een reis naar landen waar hepatitis A veel voorkomt: landen in het Middellandse Zeegebied, Oost Europa en andere landen met minder goede sanitaire voorzieningen en minder goede hygiënische omstandigheden. De kans op besmetting is in deze landen veel groter dan in Nederland. In deze landen wordt afgeraden om rauwe groenten, ongeschild fruit, salades en schelpdieren te nuttigen. Dit kan een bron van besmetting zijn omdat deze gewassen kunnen zijn in water waarin het hepatitis A virus zit.

Lees verder

Bron en contactonderzoek van de GGD bij hepatitis A en hepatitis B

Hepatitis A,hepatitis B en hepatitis C infectie moet conform de Wet publieke gezondheid bij de GGD gemeld worden. Om verdere verspreiding te voorkomen, zal de plaatselijke GGD uitzoeken waar de ziekte vandaan komt en wie er mogelijk nog meer risico hebben gelopen. Dit is het zogenaamde ‘bron en contactonderzoek’.

Lees verder

Waar kan men zich laten vaccineren tegen hepatitis A en hepatitis B?

Voor hepatitis A en hepatitis B vaccinatie kan men terecht bij GGD-en, enkele SOA-centra, Travel Clinics en sommige huisartsen. Voor adressen van GGD-en zie www.ggd.nl .Voor een overzicht vergoedingen zorgverzekeraars zie Gezondopreis. .

Lees verder

Hepatitis vaccinatie voor vakantie naar het buitenland

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor: (zaken-)reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt; patiënten die bij een besmetting met hepatitis A een grotere kans hebben op een ernstig beloop: patiënten met een chronische leverziekte, stollingsstoornissen of drager zijn van het HIV virus; werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico, bijvoorbeeld riolering, waterzuivering, kinderdagverblijven, gezondheidszorginstituten en basisscholen. Lees de Hepatitis A risico inventarisatie.Jaarlijks reizen ruim 1,5 miljoen Nederlanders naar verre bestemmingen voor hun vakantie of werk. Risicogebieden voor infectieziekten liggen niet alleen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika, Midden- of Zuid Amerika.

Lees verder

Nationale organisaties

Overzicht van nationale organisaties die van belang zijn voor virale hepatitis

Lees verder