Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Ziektebeeld

Hepatitis verwijsrichtlijn De Korte Keten

Vorige pagina Print

Het project Korte Keten van het voormalig Nationaal Hepatitis Centrum draagt bij aan verbetering van de zorg rondom chronische hepatitis B patiënten. Een doorverwijsrichtlijn voor chronische hepatitis B patiënten is ontwikkeld door de GGD Rotterdam Rijnmond en het Erasmus MC, afdeling Maag-, darm- en leverziekten. Het project stimuleert de implementatie van deze richtlijn en bijbehorend beleid bij GGD’en. Dit betekent dat in samenspraak met huisarts en specialist, GGD’en de regie rondom de chronische hepatitis B patiënt op zich nemen.

In de praktijk worden chronische hepatitis B patiënten n.a.v. de (verplichte) melding uitgenodigd door de GGD voor bron- en contactonderzoek en voorlichting. Door deze al bestaande taken is het voor GGD'en relatief eenvoudig om een centrale rol in te nemen in het HBV-beleid. Het korte keten project stelt voor dat de GGD, in overleg met huisarts en specialist, hepatitis B-patiënten met actieve leverziekte met behulp van de verwijsrichtlijn selecteert en direct doorverwijst naar de specialist. Daarnaast worden GGDen ook gestimuleerd de contacten zelf te screenen en te vaccineren.

In het kader van het project de Korte Keten zijn verschillende materialen ontwikkeld waarvan GGDen of anderen gebruik kunnen maken indien zij 'de Korte Keten' of delen ervan willen implementeren.

Bekijk:
Doorverwijs richtlijn,
Hepatitis B.

Deze pagina is bijgewerkt op 25-10-2016.

HepatitisInfo.nl