Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 24 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis C behandeling met Peginterferon en dieet

Het volgen van een eiwitrijk dieet tijdens de behandeling van hepatitis C voorkomt dat patiënten spierkracht en gewicht verliezen. Dit maakt de behandeling veel beter vol te houden en verbetert de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het Journal of Hepatology.

Lees verder

Hepatitis E infectie onder bloeddonoren in Nederland

Hepatitis E infecties komen vaker voor dan gedacht werd. In Europa blijft de dynamiek van endemische hepatitis E virus (HEV) infectie raadselachtig. De aanwezigheid van HEV infectie onder Nederlandse bloeddonoren werd bestudeerd door E.Slot e.a. In 2011 en 2012 werden 40.176 bloeddonaties getest op HEV RNA.

Lees verder

Het effect van koffie op de lever

Het drinken van koffie heeft een gunstig effect op de lever. Verschillende studies tonen een gunstig effect van het drinken van koffie op o.a. het ontstaan van levercirrose en het onstaan van hepatocellulair carcinoom. Dit geldt voor NASH, alcoholische leverziekte en hepatitis C, maar is in mindere mate aangetoond voor hepatitis B.

Lees verder

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Primaire scleroserende cholangitis (PSC) is een chronische progressieve leveraandoening waarbij ontstekingen en fibrosering multifocale vernauwingen van de galwegen veroorzaken. In veel gevallen verloopt de ziekte in het begin asymptomatisch, waarbij alleen verhoogde bloedwaarden van alkalisch fosfatase, gamma GT of bilirubine worden gezien. In een later stadium kan ernstige vermoeidheid, intense jeuk, icterus en bovenbuikpijn optreden. Kenmerkend voor deze aandoening is het verband met inflammatoire darmziekte (IBD), aanwezig bij twee derde van de patiënten met PSC. Er is een verhoogde kans op cholangiocarcinoom en colonrectumcarcinoom. PSC is een zeldzame aandoening met prevalentie van ongeveer 1 per 10.000 en een incidentie tussen 0.4 en 2.0 per 100.000 per jaar. PSC komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het is nog onduidelijk hoe de ziekte ontstaat, wel spelen genetische factoren een rol. PSC wordt dan ook als een auto-immuun ziekte beschouwd. Bij de meeste patiënten ontstaat in de lever fibrosering en cirrose ten gevolge van de ontstekingen en cholestatische processen. Levertransplantatie is vaak nodig omdat curatieve behandeling nog niet beschikbaar is. Na de levertransplantatie kan PSC opnieuw optreden.

Lees verder
Volgende pagina