Hepatitis A, de wijze van besmetting

Vorige pagina Print

De wijze van besmetting met hepatitis A-virus is via de fecaal-orale route

Het hepatitis A virus wordt uitgescheiden via de ontlasting. Iemand kan besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en drinken komen als na de toiletgang en voor het eten de handen niet gewassen worden. Het risico om besmet te raken neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Te denken valt aan slechte persoonlijke hygiëne, maar ook aan het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, zoals een goede drinkwatervoorziening en een goed rioleringssysteem.

Hepatitis A kan soms ook overgedragen worden door seksueel contact, met name door anale seks, dat wil zeggen seks waarbij zeer kleine hoeveelheden ontlasting in de mond komen door bijvoorbeeld het likken van de anus.

De incubatietijd is gemiddeld 30 dagen. Patiënten zijn besmettelijk tijdens het laatste deel van de incubatieperiode, maar meestal niet langer dan twee weken na het ontstaan van de icterus.

Het is belangrijk dat huis- of klasgenoten van een hepatitis A patiënt beschermd worden, zodat zij de ziekte niet ook kunnen krijgen. Dit gebeurt door vaccinatie. Verder is een goede (toilet)hygiëne belangrijk bij het voorkómen van verspreiding.
Het is ook belangrijk te weten dat iemand al 2 weken besmettelijk is voordat ziekteverschijnselen optreden.

Bekijk ook:
Hepatitis A,
Symptomen/ verschijnselen hepatitis A.
Onderzoek en behandeling hepatitis A.
Hepatitis A prevalentie wereldwijd.
Doelgroep hepatitis A vaccinatie.
Meldingen RIVM virale hepatitis.
Bouw en werking van de lever.

Video van de European Liver Patients'Association (ELPA).

Referenties:
NHG standaard Virale hepatitis en andere leveraandoeningen.
LCI-richtlijn Hepatitis A.
WHO factsheet hepatitis A.
RIVM richtlijn Standaardmethoden reiniging, desinfectie, sterilisatie.

 

Deze pagina is bijgewerkt op 28-12-2018.


HepatitisInfo.nl