Doelgroepen voor hepatitis A vaccinatie

Vorige pagina Print

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen bij de volgende doelgroepen:

  • (zaken-)reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt;
  • patiënten die bij een besmetting met hepatitis A een grotere kans hebben op een ernstig beloop: patiënten met een chronische leverziekte, stollingsstoornissen of drager zijn van het HIV virus;
  • werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico, bijvoorbeeld riolering, waterzuivering, kinderdagverblijven, gezondheidszorginstituten en basisscholen. Lees de Hepatitis A risico inventarisatie.

In Nederland is ongeveer 10-30% van de jong volwassenen en 70% van volwassenen geboren voor 1950 ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna zijn zij levenslang beschermd tegen de ziekte en is vaccinatie niet nodig. Een doorgemaakte infectie kan met een positieve anti-HAV test aangetoond worden. Ook na vaccinatie is de anti-HAV test positief.

Voor mensen die geen natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, kan bescherming tegen hepatitis A verkregen worden door vaccinatie. Het hepatitis A vaccin wekt bij vrijwel iedereen binnen twee weken antistoffen op. De vaccinatie geeft 3-5 jaar bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6–12 maanden, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.

Een overzicht van vergoeding van de kosten van vaccinatie door de verschillende ziektekostenverzekeraars is te vinden op Gezondopreis.

Bekijk ook:
Hepatitis A vaccinatie bij kinderen.
Hepatitis A vaccin bij zwangerschap of borstvoeding.
Risico hepatitis A tijdens het werk.
Hepatitis vaccinatie en arbeid.
Beschermingsduur van hepatitis A vaccinatie.
Prevalentie hepatitis A wereldwijd.
Advies hepatitis A-vaccin.
Hepatitis A.
Symptomen van hepatitis A.
Meldingen RIVM virale hepatitis.
Bouw en werking van de lever.


Referenties:
NHG standaard Virale hepatitis en andere leveraandoeningen.
LCI-richtlijn Hepatitis A.
WHO factsheet hepatitis A.

Deze pagina is bijgewerkt op 07-05-2019.

HepatitisInfo.nl