Actieplan voor virale hepatitis Bijgewerkt op 22.04.23

Vertegenwoordigers van de 53 lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) regio Europa hebben op 14 september 2016 het Actieplan voor virale hepatitis aangenomen.

Het Actieplan, ontwikkeld in het kader van de in mei aangenomen Global Health Sector Strategy on viral hepatitis, is gericht op het risico van virale hepatitis voor de volksgezondheid.

Het Actieplan heeft als doelstelling eliminatie van virale hepatitis in de Europese regio in het jaar 2030. Bewustwording, preventie, en een betere toegang tot diagnose, behandeling en zorg zijn daarbij essentiële elementen.

Geschat wordt dat 13 miljoen mensen in de Europese regio chronische hepatitis B hebben en 15 miljoen mensen chronische hepatitis C. Dagelijks sterven in de regio 450 mensen aan de gevolgen van virale hepatitis.

Actieplan voor virale hepatitis

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als er levercirrose of leverkanker is ontstaan. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus. Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact.

Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen.


Global Health Sector Strategy on viral hepatitis 2022-2030

Action plan for the health sector response to viral hepatitis in the WHO European Region

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder