Acute hepatitis B Bijgewerkt op 15.04.21
Acute hepatitis B kan al dan niet met ziekteverschijnselen gepaard gaan. Hepatitis B is een ontsteking van de lever door het hepatitis B-virus. Tussen het moment van besmetting en het optreden van de ziekteverschijnselen zitten gemiddeld 90 dagen (incubatietijd).
Na deze periode kunnen bij 30-50% van de volwassenen de volgende ziekteverschijnselen ontstaan: algemeen ziektegevoel, koorts, gewichtsverlies, verminderde eetlust, geelzucht, donkere urine (cola-kleurig) en ontkleurde ontlasting (stopverf-kleurig). Maar ook spier- en gewrichtspijn, nierafwijkingen en huidafwijkingen kunnen voorkomen.
Het hepatitis B-virus verdwijnt bij 9 van de 10 volwassenen meestal binnen een half jaar. Er is sprake van genezing als het virus verdwenen is en antistoffen zijn aangemaakt. Er is dan dan immuniteit opgebouwd voor een nieuwe besmetting met het hepatitis B-virus.

Bij besmetting van moeder op kind blijft bij 90% het hepatitis B virus aanwezig. Bij besmetting op volwassen leeftijd blijft bij 10% van de volwassenen het virus aanwezig.
Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis B infectie en blijft de besmettelijkheid bestaan.

De werkgroep HBV richtsnoer is van mening dat iedere patiënt met chronische hepatitis B beoordeeld dient te worden in een hepatitis centrum, zodat er op basis van de ziektefase en eventuele risicofactoren voor het ontstaan van leverkanker (HCC) een weloverwogen beslissing kan worden genomen ten aanzien van het verder te voeren beleid.
Nieuwsberichten over hepatitis B die op deze website zijn geplaatst kunt u hier vinden.
Risico gelopen? Laat u testen!