Alternatieven voor leverbiopsie bij NASH Bijgewerkt op 11.05.21

Alternatieven voor leverbiopsie bij NASH. Is dat mogelijk? Een leverbiopsie is een potentieel pijnlijke en risicovolle methode om schade aan de lever te beoordelen als gevolg van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).

Uit onderzoek door Saumya Jayakumar e.a gepubliceerd in het januari 2019 nummer van Journal of Hepatology blijkt dat twee methoden voor beeldvorming door magnetische resonantie – één voor het meten van levervet en één voor het meten van leverfibrose (littekenvorming) – mogelijk leverbiopsie zouden kunnen vervangen bij het evalueren van NASH-gerelateerd leverletsel. Beide beeldvormingsmethoden waren gecorreleerd met biopsie om de effecten van NASH op de lever aan te tonen.

Alternatieven voor leverbiopsie bij NASH zou dus mogelijk kunnen zijn.

Bron: Saumya Jayakumar et al. Longitudinal correlations between MRE, MRI-PDFF, and liver histology in patients with non-alcoholic steatohepatitis: Analysis of data from a phase II trial of selonsertib. J Hepatol.2019;70:133–141 (open access).

 

Leververvetting NAFLD en NASH is een aandoening van de lever waarbij vetten in de lever worden opgeslagen zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik of dat er sprake is van virale hepatitis, en waarbij > 5% van de hepatocyten zijn aangedaan. Voor mannen geldt dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik bij meer dan 20 gram per dag en voor vrouwen bij meer dan 10 gram per dag. Bij ernstige leververvetting ontstaat NASH (non alcoholic steatohepatitis). Een gezonde lever bevat weinig of geen vet. Leververvetting is de meest voorkomende leveraandoening in de westerse landen

Bekijk hier de nieuwsberichten over Leververvetting / NAFLD / NASH die gepubliceerd zijn op deze website.

Alternatieven voor leverbiopsie bij NASH
             Leververvetting NAFLD en NASH

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder