Asymptomatisch drager hepatitis B Bijgewerkt op 16.04.21

Wat betekent asymptomatisch drager hepatitis B? Er zijn geen of zeer weinig klachten als iemand asymptomatisch drager hepatitis B is. Toch is het virus nog steeds in het lichaam aanwezig en de besmettelijkheid blijft. Regelmatige controle blijft noodzakelijk, omdat het virus weer in activiteit kan toenemen.[1]   Daarnaast is er ook een kleine kans (1%/ jaar) dat het lichaam het virus alsnog spontaan opruimt.

Het hepatitis B-virus verdwijnt bij 9 van de 10 mensen die op volwassen leeftijd zijn besmet meestal binnen een half jaar. Als met behulp van bloedonderzoek is vastgesteld dat het virus is verdwenen en antistoffen zijn aangemaakt, is er sprake van genezing. In tegenstelling tot besmetting bij volwassenen verdwijnt het hepatitis B-virus binnen een half jaar slechts bij 1 van de 10 kinderen die tijdens de bevalling zijn besmet.

Een deel van de mensen die besmet zijn met het hepatitis B-virus behoudt het virus zonder dat er klachten zijn. Men spreekt dan van asymptomatisch dragerschap hepatitis B. De besmettelijkheid blijft bij deze mensen bestaan en is er risico op levercirrose en leverkanker.

Gezien deze complicaties is het belangrijk om mensen met hepatitis B op te sporen voordat de lever ernstig is beschadigd. Dit is het advies van de GezondheidsraadEASL en de WHO.


Referenties

HBV-richtsnoer.

Aandoening

Onderwerp

Documenten

HBV richtsnoer

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder