Auto-immuunhepatitis (AIH) Bijgewerkt op 14.04.21

Auto-immuunhepatitis (AIH) is een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Bij auto-immuunhepatitis (AIH) maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen levercellen en valt zo de eigen lever aan. Hierdoor raken de levercellen beschadigd en ontstaat een ontsteking van de lever. Op den duur kan de langdurige ontsteking leiden tot vorming van littekenweefsel in de lever met als eindstadium levercirrose. Hierdoor kan de lever niet goed meer functioneren, uiteindelijk kan dit leiden tot leverfalen. De oorzaak van auto-immuunhepatitis (AIH) is onbekend.

Klachten

De klachten bij auto-immuunhepatitis verschillen per persoon. Sommige mensen hebben nauwelijks klachten. Anderen hebben vage klachten. De ziekte wordt vaak bij toeval ontdekt. Klachten die kunnen optreden zijn: vermoeidheid, gewrichtsklachten, uitblijven van menstruatie, nagelafwijkingen, spinvormige vlekjes op de huid (spider naevi), griepachtige verschijnselen met koorts, verminderde eetlust, een opgezette lever, lichte buikpijn, geelzucht.

Behandeling

De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van ontstekingsremmende en afweer onderdrukkende medicijnen.  Een eerste keuze voor behandeling met medicijnen is een combinatie van prednison en azathioprine.

Prevalentie

Auto-immuunhepatitis is een zeldzame ziekte. In Nederland zijn er ongeveer 3000 patiënten, ongeveer 18 per 100.000 inwoners. De ziekte komt voor bij alle etnische bevolkingsgroepen en op alle leeftijden. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, ongeveer 70 tot 80% is vrouw. Meestal ontstaat de ziekte na het tiende levensjaar, bij vrouwen vaak rond het begin van de menstruatie of rond de overgang.

Bij ongeveer 9% van de patiënten met auto-immuunhepatitis komt Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) voor. PBC is een chronische ontsteking van de kleine galkanalen in de lever.

Bij ongeveer 6% van de patiënten met auto-immuunhepatitis komt Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) voor. PSC is een ontsteking met verlittekening van de galwegen binnen en buiten de lever.


Referenties

Liver Int. 2018 Jan;38(1):15-22. doi: 10.1111/liv.13458. Epub 2017 May 18.

Nat Rev Dis Primers. 2018 Apr 12;4:18017. doi: 10.1038/nrdp.2018.17.

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder