Behandeling van hepatitis A Bijgewerkt op 21.04.21
Behandeling van hepatitis A is niet mogelijk met antivirale middelen. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Neem contact met de huisarts op als men zich grieperig voelt en huid en oogwit geel verkleuren, ontlasting een stopverf kleur krijgt en de urine een donkere kleur krijgt. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken. Het is niet nodig om een speciaal dieet te volgen. Wel is het advies om geen alcohol te gebruiken.
Door middel van bloedonderzoek (IgM-anti-HAV) kan de diagnose hepatitis A gesteld worden en worden adviezen gegeven om te voorkomen dat de infectie met het hepatitis-A virus aan anderen wordt overgedragen.
De serologiekaart is te downloaden bij Documenten (rechts).
Iedere nieuwe hepatitis A infectie moet de huisarts conform de Wet publieke gezondheid bij de GGD melden. Om verdere verspreiding te voorkomen, zal de plaatselijke GGD uitzoeken waar de ziekte vandaan komt en wie er mogelijk nog meer risico hebben gelopen. Dit is het zogenaamde ‘bron en contactonderzoek’. Het is belangrijk dat huis- of klasgenoten van een hepatitis A patiënt beschermd worden, zodat zij de ziekte niet ook kunnen krijgen. Dit gebeurt door vaccinatie. Verder is een goede (toilet)hygiëne belangrijk bij het voorkómen van verspreiding van het hepatitis A-virus.

Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan de geaccrediteerde e-learning modules Hepatitis A voor verpleegkundigen en Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten