Behandeling van hepatitis E Bijgewerkt op 27.09.22

Er bestaan geen medicijnen die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van hepatitis E. In Nederland is nog geen (geregistreerd) vaccin beschikbaar om hepatitis E te voorkomen. Een acute hepatitis E infectie behandelt men in het algemeen niet met antivirale middelen. Hepatitis E is een aandoening van de lever veroorzaakt door het hepatitis E-virus.

Een hepatitis E infectie kan chronisch worden bij patiënten met sterke immuundeficiëntie. Bij zulke patiënten kan de behandeling bestaan uit het toedienen van ribavirine.  Dit geldt ook voor de behandeling van patiënten met ernstige acute hepatitis E.  [1]

 

Preventie

In landen waar hepatitis E vaak voorkomt, is het verstandig om altijd gekookt voedsel en gekookt water te gebruiken en geen worst te eten waarin rauw varkensvlees is verwerkt. Schoon drinkwater is een belangrijke voorzorgsmaatregel om besmetting te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk goed de handen te wassen voor het eten en na toilet bezoek.

De besmettingswijze van hepatitis E-virus genotype 1 en 2 is via de faecaal-orale route. In landen met slechte hygiënische omstandigheden is vooral met menselijke uitwerpselen verontreinigd water een belangrijke besmettingsbron. Het is in die landen verstandig om altijd gekookt voedsel en gekookt water te gebruiken om besmetting te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk goed de handen te wassen voor het eten en na toilet bezoek.

Voedingsadvies

Het RIVM heeft in juni 2016 uit voorzorg voor patiënten na een beenmerg- of orgaantransplantatie, een voorlopig voedingsadvies geformuleerd dat gericht is op het vermijden van producten waar mogelijk infectieus hepatitis E-virus in aanwezig is. In april 2018 is er een update gepubliceerd van dit advies.


  1. Kar P, Karna R. A Review of the Diagnosis and Management of Hepatitis E. Curr Treat Options Infect Dis. 2020 Jul 17:1-11. doi: 10.1007/s40506-020-00235-4. Epub ahead of print. PMID: 32837339; PMCID: PMC7366488.

 

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder