Beleid bij een zuigeling van hepatitis-B draagster Bijgewerkt op 23.04.21

Beleid bij een zuigeling van hepatitis-B draagster. Hepatitis B bij pasgeborenen kan voorkomen worden door aan zuigelingen van hepatitis-B draagsters direct na de geboorte immunoglobulinen en extra hepatitis B-vaccinatie te geven. Het beleid bij een zuigeling van een hepatitis-B draagster ( HBsAg-positieve moeder) is als volgt:

  1. Zuigelingen van hepatitis B-draagsters krijgen post partum een extra vaccinatie: 1 maal HBvaxPRO 0,5 ml (5µg), bij voorkeur gelijktijdig met HBIg (binnen 2 uur na de geboorte, maximale uitloop tot 48 uur) maar wel in het andere been.
  2. Actieve immunisatie wordt aan alle zuigelingen in het kader van het RijksVaccinatie Programma (RVP) aangeboden: 4 maal 0,5 ml DKTP-Hib-HepB (2, 3, 4 en 11 maanden) i.m. in anterolaterale zijde van het bovenbeen.
  3. De Gezondheidsraad adviseert om twee maanden na de laatste hepatitis B-vaccinatie serologisch onderzoek te verrichten bij alle kinderen van draagsters om na te gaan of het kind voldoende beschermd is of ondanks vaccinatie toch geïnfecteerd is geraakt. Ter evaluatie van de postexpositiebehandeling verwijst de JGZ de ouders voor serologisch onderzoek naar de huisarts. Dit onderzoek betreft een HBsAg- en anti-HBs-bepaling en vindt 4-6 weken na de laatste vaccinatie plaats. Het serologisch onderzoek wordt niet vergoed in het kader van het RVP.

NB: Bij een zwangere die een hoge virusload voor hepatitis B tijdens de zwangerschap heeft, is behandeling tijdens de zwangerschap mogelijk om de kans op verticale transmissie lager te maken.

Beleid bij een zuigeling van hepatitis-B draagster
Beleid bij een zuigeling van hepatitis-B draagster – hepatitis B-virus
bloedonderzoek hepatitis B
hepatitis B serologie

Referenties

  1. Greet J. Boland, Irene K. Veldhuijzen, Harry L.A. Janssen, Annemiek A. van der Eijk, Maurice G.A.J. Wouters en Hein J. Boot. Beleid en behandeling bij zwangeren met hepatitis B. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A905.
  2. RIVM-Bescherming tegen hepatitis B voor baby’s van dragermoeders. Informatie en checklist voor verloskundig zorgverlener. Brochure.
  3. RIVM Draaiboek Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE). Link.

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder