Bescherming tegen hepatitis A en hepatitis B Bijgewerkt op 12.05.21

Waarom bescherming tegen hepatitis A en hepatitis B door vaccinatie. Hepatitis A wordt overgebracht door contact met besmette menselijke ontlasting of daarmee besmet water of voedsel. Risico op besmetting met het hepatitis A-virus is vergroot bij reizen naar landen waar veel hepatitis A voorkomt. Hepatitis B -virus wordt overgebracht via bloed-bloed contact, zoals tijdens de bevalling van moeder naar kind, bijtwonden, prikaccidenten, en via seksueel contact.

Zie de  voorlichtingskaart onder Documenten.

Zowel hepatitis A als hepatitis B is te voorkomen door vaccinatie. Er bestaat ook een hepatitis A en B combinatievaccin. Dit combinatievaccin kan gebruikt worden als iemand wegens beroep of opleiding gevaccineerd moet worden tegen hepatitis B. Het is dan mogelijk om tegen bijbetaling door middel van het combinatievaccin ook tegen hepatitis A gevaccineerd te worden. Dit is van belang als in de toekomst een reis gemaakt wordt naar een gebied waar hepatitis A veel voorkomt, zoals bijv. Kroatie Marokko en Turkije.

Vrijwel alle zorgverzekeringen vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in hun aanvullende pakketten. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar dit vergoed? Op het vergoedingenoverzicht van www.gezondopreis.nl  – ‘overzicht verzekeraars’ staat vermeld welke vaccins door welke verzekeraars vergoed worden.

Voor studenten die tijdens stage in aanraking kunnen komen met bloed bestaat de Vaccinatieregeling hepatitis B voor studenten . Om besmetting met het hepatitis B virus te voorkomen dienen zij bij aanvang van hun stage en/of opleiding gevaccineerd te zijn tegen hepatitis B.

Als er via werk risico wordt gelopen op hepatitis B is in de Praktijkrichtlijn voor bedrijfsartsen ‘Hepatitis B vaccinatie van risicolopend personeel’ te lezen wie voor vaccinatie tegen hepatitis B in aanmerking komt.

Bescherming tegen hepatitis A en hepatitis B


Onderwerp

Documenten

voorlichtingskaart

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder