Besmetting met het hepatitis A-virus Bijgewerkt op 11.05.21

Besmetting met het hepatitis A-virus is mogelijk als voedsel of water wordt genuttigd dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en  water komen als na de toiletgang en voor het eten de handen niet gewassen worden. Het risico om besmet te raken neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Te denken valt aan slechte persoonlijke hygiëne, maar ook aan het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, zoals een goede drinkwatervoorziening en een goed rioleringssysteem.

Besmetting met het hepatitis A-virus is ook mogelijk door seksueel contact, met name door anale seks, dat wil zeggen seks waarbij zeer kleine hoeveelheden ontlasting in de mond komen door bijvoorbeeld het likken van de anus.

De incubatietijd is gemiddeld 30 dagen. Patiënten zijn besmettelijk tijdens het laatste deel van de incubatieperiode, maar meestal niet langer dan twee weken na het ontstaan van de icterus (geelzucht).

Het is belangrijk dat huis- of klasgenoten van een hepatitis A patiënt beschermd worden, zodat zij de ziekte niet ook kunnen krijgen. Dit gebeurt door vaccinatie. Verder is een goede (toilet)hygiëne belangrijk bij het voorkómen van verspreiding.

 

Besmetting met het hepatitis A-virus

Loop je risico? laat je vaccineren


Referenties

NHG standaard Virale hepatitis en andere leveraandoeningen.

LCI-richtlijn Hepatitis A.

WHO factsheet hepatitis A.

RIVM richtlijn Standaardmethoden reiniging, desinfectie, sterilisatie.

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder