Een web-gebaseerde interventie bij leververvetting (NAFLD) Bijgewerkt op 11.03.21

Bij leververvetting (NAFLD) is een web-gebaseerde interventie voor gewichtsverlies oplossing voor drukke, jonge mensen. Patiënten met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) die deelnamen aan een web-gebaseerde interventie voor leefstijl aanpassing bereikten vergelijkbare niveaus van gewichtsverlies en snellere normalisatie van hun leverenzymen dan patiënten die deelnamen aan een intensief, op groepen gebaseerd programma blijkt uit onderzoek gepresenteerd door Professor Giulio Marchesini (University of Bologna, Italië) tijdens het Internationale Levercongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Parijs (11-15 april).

De studie omvatte 716 patiënten met NAFLD waarvan 438 patiënten hebben deelgenomen aan een 5 weken durend intensief, op groepen gebaseerd interventieprogramma voor leefstijl, opgezet door een multidisciplinair team van artsen, diëtisten en psychologen dat een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging aanmoedigde en 278 patiënten hebben deelgenomen aan een online interventie programma. Het web gebaseerde programma omvatte vijf modules, met interactieve spellen, offline contact met het studiecentrum en vragenlijsten. Tijdens de follow-up na 6, 12 en 24 maanden werden de NAFLD markers bepaald. De primaire uitkomstmaat voor de studie was het percentage patiënten dat 10% gewichtsverlies bereikte.

De BMI daalde in beide groepen met bijna 2 punten. Het doel van 10% gewichtsverlies werd bij 14% van alle deelnemers bereikt (12% bij de deelnemers van het web gebaseerde programma en 15% in het op groepen gebaseerde programma). In beide groepen was er een significante daling van de leverenzymen, maar bij deelnemers van het web gebaseerde programma was in vergelijking met de andere groep de ALT waarde vaker normaal bij 6 maanden (OR 2.34; 95% CI 1.27, 4.30)  en bij 12 maanden (OR 2.22; 95% CI 1.33, 3.73). De fibrose markers namen in beide groepen af, met een significante verbetering in de FIB4 index.

Prof. Marchesini geeft aan dat ‘uit onderzoek blijkt dat gewichtsverlies van 10% geassocieerd is met het verdwijnen van niet-alcoholische steatohepatitis en regressie van fibrose.1 Veranderingen in de leefstijl gericht op gewichtsverlies, verhoogde lichaamsbeweging en verbeterde voedingsgewoonten staan centraal bij behandeling van NAFLD’. 2,3

Het is bekend dat een interventieprogramma vaak moeilijk door drukke mensen is vol te houden. Prof. Phil Newsome (Queen Elizabeth Hospital, University of Birmingham, Birmingham, UK, en EASL Governing Board Member) ‘Deze studie van Prof. Marchesini toont het potentieel van web gebaseerde benaderingen om gewichtsverlies op grote schaal te bereiken. De uitdaging is nu om te kijken of patiënten het gewichtsverlies langere tijd kunnen volhouden’.

Bron:
ILC EASL Press kit 2018 FRI-SAT A web-based lifestyle intervention supports weight loss in patients with non-alcoholic fatty liver disease

Bekijk hier de nieuwsberichten over Leververvetting / NAFLD / NASH die gepubliceerd zijn op deze website.


Referenties

  1. Vilar-Gomez E, et al. Weight loss through lifestyle modification significantly reduces features of nonalcoholic steatohepatitis. Gastroenterology. 2015;149(2):367–78.e5.
  2. European Association for the Study of the Liver (EASL), et al. EASL-EASD-EASO Clinical Practice Guidelines for the management of non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol.2016;64(6):1388–402.
  3. Zelber-Sagi S, et al. Lifestyle changes for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: a review of observational studies and intervention trials. Therap Adv Gastroenterol. 2016;9(3):392–407.

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder