Bouw en werking van de lever Bijgewerkt op 20.05.21
Bouw en werking van de lever. De lever is een groot en belangrijk orgaan. Bij een volwassene is de lever zo groot als een voetbal en weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt rechtsboven in de buik achter de ribben en is omgeven door een bindweefselkapsel.
Het leverweefsel bestaat uit leverparenchymcellen, de hepatocyten. Daarnaast bevinden zich in de lever bloedvaten en galgangen. Het bloed uit de darm bereikt de lever via de poortader. De lever is voor de mens van levensbelang, het is het centrale stofwisselingsorgaan van het lichaam.
Bilirubine, dat vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen, gaat via de gal naar het duodenum. Als de levercellen niet goed werken of de afvoer van gal geblokkeerd is, wordt bilirubine opgeslagen in het lichaamsweefsel, de huid krijgt een gele kleur (icterus). De ontlasting krijgt een stopverfachtige kleur, de urine kleurt donker doordat bilirubine nu door de nieren wordt uitgescheiden.
Werking van de lever
De lever is te vergelijken met een kleine chemische fabriek, waarin zeer veel processen plaatsvinden. De belangrijkste processen zijn:
- ombouwen, afgeven en opslaan van koolhydraten, eiwitten en vetten;
- aanmaak van eiwitten, zoals albumine en stollingsfactoren;
- onschadelijk maken van allerlei voor het lichaam giftige stoffen die via de darm het lichaam binnengekomen zijn, zoals alcohol en geneesmiddelen en onschadelijk maken van lichaamseigen afvalstoffen, zoals ammoniak en bilirubine;
- vorming van gal; een vloeistof die zorgt voor de vertering van vetten in het voedsel en opname uit de darm.
De verschillende hepatitis virussen (hepatitis A-virus, hepatitis B-virus, hepatitis C-virus, hepatitis D-virus en hepatitis E-virus) vermenigvuldigen zich in de lever. Het hepatitis B- en hepatitis C-virus kunnen een chronische infectie veroorzaken. Klachten treden pas vele jaren na de besmetting op als de lever ernstig is aangetast door fibrose vorming, cirrose of leverkanker.