Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 230 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Bouw en werking van de lever

De lever is een groot en belangrijk orgaan. Bij een volwassene is de lever zo groot als een voetbal en weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt rechtsboven in de buik achter de ribben.

Lees verder

Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus. Hepatitis A leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A vaak ziekteverschijnselen die enkele maanden kunnen aanhouden. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

Lees verder

Hepatitis A onderzoek en behandeling

Voor hepatitis A is geen behandeling met antivirale middelen mogelijk. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Als men zich grieperig voelt en huid, oogwit, ontlasting en urine verkleuren, kan er contact worden opgenomen met de huisarts.

Lees verder

Hepatitis symptomen

Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis virussen vermenigvuldigen zich in de lever. Er zijn 5 verschillende soorten virussen: hepatitis A-virus, hepatitis B-virus, hepatitis C-virus, hepatitis D-virus en het hepatitis E-virus. De overeenkomst tussen de hepatitis virussen is dat ze een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de symptomen en de ernst van de besmetting variëren nogal. .

Lees verder

Hepatitis A, de wijze van besmetting

De wijze van besmetting met hepatitis A-virus is via de fecaal-orale route.Het hepatitis A virus wordt uitgescheiden via de ontlasting. Iemand kan besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en drinken komen als na de toiletgang en voor het eten de handen niet gewassen worden. Het risico om besmet te raken neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Te denken valt aan slechte persoonlijke hygiëne, maar ook aan het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, zoals een goede drinkwatervoorziening en een goed rioleringssysteem.Hepatitis A kan soms ook overgedragen worden door seksueel contact, met name door anale seks, dat wil zeggen seks waarbij zeer kleine hoeveelheden ontlasting in de mond komen door bijvoorbeeld het likken van de anus.De incubatietijd is gemiddeld 30 dagen. Patiënten zijn besmettelijk tijdens het laatste deel van de incubatieperiode, maar meestal niet langer dan twee weken na het ontstaan van de icterus.Het is belangrijk dat huis- of klasgenoten van een hepatitis A patiënt beschermd worden, zodat zij de ziekte niet ook kunnen krijgen. Dit gebeurt door vaccinatie. Verder is een goede (toilet)hygiëne belangrijk bij het voorkómen van verspreiding.Het is ook belangrijk te weten dat iemand al 2 weken besmettelijk is voordat ziekteverschijnselen optreden.

Lees verder

Hepatitis A symptomen

Hepatitis A kan zo licht verlopen dat het niet opgemerkt wordt. De symptomen zijn in het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal gepaard met icterus, dit is het geel kleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). Bij kinderen beneden zes jaar treedt meestal geen icterus op.Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Wanneer iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus duurt het 2 tot 6 weken voordat de persoon ziek wordt, maar in het laatste deel van de incubatietijd is hij of zij al wel besmettelijk.

Lees verder

Hepatitis A vaccinatie doelgroepen

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen bij:(zaken-)reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt;patiënten die bij een besmetting met hepatitis A een grotere kans hebben op een ernstig beloop: patiënten met een chronische leverziekte, stollingsstoornissen of drager zijn van het HIV virus;werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico, bijvoorbeeld riolering, waterzuivering, kinderdagverblijven, gezondheidszorginstituten en basisscholen. Lees de Hepatitis A risico inventarisatie.In Nederland is ongeveer 10-30% van de jong volwassenen en 70% van volwassenen geboren voor 1950 ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna zijn zij levenslang beschermd tegen de ziekte en is vaccinatie niet nodig. Een doorgemaakte infectie kan met een positieve anti-HAV test aangetoond worden. Ook na vaccinatie is de anti-HAV test positief.Voor mensen die geen natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, kan bescherming tegen hepatitis A verkregen worden door vaccinatie. Het hepatitis A vaccin wekt bij vrijwel iedereen binnen twee weken antistoffen op. De vaccinatie geeft 12 maanden bescherming. Een tweede vaccinatie, binnen een jaar, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.Een overzicht van vergoeding van de kosten van vaccinatie door de verschillende ziektekostenverzekeraars is te vinden op Gezondopreis.

Lees verder

Hepatitis A vaccinatie beschermingsduur

Hepatitis A-vaccinatie geeft 3-5 jaar bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6–12 maanden, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.Het komt voor dat men vergeet de tweede injectie te halen. Er zijn beperkte wetenschappelijk gepubliceerde gegevens dat men nog goed reageert op een booster (extra vaccinatie) enkele jaren (tot 8 jaar) na toediening van de 1e injectie.

Lees verder

Hepatitis A risico voor reizigers

Hepatitis A kan men overal oplopen, maar met name reizigers die naar ‘verre landen’ reizen lopen risico. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op hepatitis A infectie. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat per land aangegeven of hepatitis A vaccinatie wordt aangeraden. Volwassenen lopen de besmetting meestal op via kinderen of tijdens een reis naar landen waar hepatitis A veel voorkomt: landen in het Middellandse Zeegebied, Oost Europa en andere landen met minder goede sanitaire voorzieningen en minder goede hygiënische omstandigheden. De kans op besmetting is in deze landen veel groter dan in Nederland. In deze landen wordt afgeraden om rauwe groenten, ongeschild fruit, salades en schelpdieren te nuttigen. Dit kan een bron van besmetting zijn omdat deze gewassen kunnen zijn in water waarin het hepatitis A virus zit.

Lees verder

Hepatitis A vaccinatie bij kinderen

Het hepatitis A vaccin is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen < 1 jaar oud. Voor kinderen tussen 1 en 15 jaar is er een speciaal junior vaccin.

Lees verder