Chronische hepatitis B Bijgewerkt op 15.01.20

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Men spreekt van chronische hepatitis B als HBsAg langer dan zes maanden in het bloed aantoonbaar is. HBsAg is het oppervlakte eiwit van het hepatitis B-virus. Bij een chronische infectie wordt het virus niet opgeruimd uit het lichaam. Men blijft dus besmettelijk. Het hepatitis B-virus veroorzaakt een langdurige ontsteking in de lever. In het bloed blijft HBsAg en soms ook HBeAg aantoonbaar.

Bij een chronische infectie wordt onderscheid gemaakt in vijf (voorheen vier) verschillende fasen van infectie:

HBeAg positieve chronische infectie    (voorheen “immuuntolerante fase”),
HBeAg positieve chronische hepatitis  (“reactieve fase”),
HBeAg negatieve chronische infectie   (”inactieve fase”),
HBeAg negatieve chronische hepatitis (“HBeAg negatieve chronische hepatitis”),
HBsAg negatieve fase.

Bij pasgeborenen leidt een besmetting met het hepatitis B-virus in 90% van de gevallen tot een chronische infectie. Bij 30-50% van kinderen die op de leeftijd van 1 tot 4 jaar zijn besmet ontstaat een chronische infectie, een besmetting op volwassen leeftijd wordt bij 5-10% een chronische infectie.

Iemand met chronische hepatitis B heeft vaak geen klachten. Mogelijke klachten zijn algemene moeheidsklachten of plotseling opkomende vermoeidheid en spier- en gewrichtspijnen.

Chronische hepatitis B zal na 20-50 jaar (indien geen behandeling wordt ingesteld) bij 15-40% van de patiënten leiden tot ernstige leverziekten, zoals levercirrose, leverfalen en/of leverkanker (HCC). Bij ca 5% van de patiënten met cirrose ontstaat leverkanker, maar ook zonder cirrose kan leverkanker ontstaan, met name bij Aziaten en Afrikanen, ouder dan 40 jaar bij wie in de familie leverkanker of hoge bloeddruk voorkomt.  [1]

Het overlijdensrisico ten gevolge van chronische hepatitis B is 40%.


Referenties

  1. Chayanupatkul M, et al. Hepatocellular carcinoma in the absence of cirrhosis in patients with chronic hepatitis B virus infection. J of Hepatology, February 2017 Volume 66, Issue 2, Pages 355–362. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jhep.2016.09.013
  2. EASL 2017 Clinical Practice Guidelines:  Management of chronic hepatitis B virus infection.

 

Aandoening

Onderwerp

Documenten

HBV richtsnoer

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder