Co-infectie hepatitis B en hepatitis C Bijgewerkt op 20.04.21

Co-infectie hepatitis B en hepatitis C. Afhankelijk van de besmettingsroute kan iemand zowel hepatitis B als hepatitis C hebben. Aanbevolen wordt om alle patiënten te screenen op hepatitis B voor het starten met de behandeling van hepatitis C.

Heeft iemand hepatitis B opgelopen door druggebruik, medische behandeling of tatoeage in het buitenland, dan kan er ook een risico op hepatitis C besmetting zijn geweest en dus kans op co-infectie hepatitis B en hepatitis C. Deze aanbeveling wordt gedaan omdat reactivatie van het hepatitis B-virus kan optreden na behandeling van hepatitis C met DAA’s.
Het hepatitis B-virus, hepatitis C-virus en HIV worden overgedragen via bloed op bloed contact. Bij mannen die HIV positief zijn kan hepatitis C ook via seksueel contact overgedragen worden.

EASL beveelt naast testen op hepatitis B ook het testen op hiv en op antistoffen tegen het hepatitis A-virus aan voor het starten met de DAA behandeling.

EASL recommendations on treatment of Hepatitis C 2020   “All patients should be tested for past or current HBV infection, for HIV infection and for immunity to HAV ”

 

Co-infectie hepatitis B en hepatitis C

 

Het Europees Geneesmiddelenbureau  (EMA) beveelt aan om alle patiënten te screenen op hepatitis B voor het starten van de behandeling met DAAs.

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder