Co-infectie HIV en hepatitis C Bijgewerkt op 11.05.21

Co-infectie HIV en hepatitis C. Terwijl seksuele overdracht van hepatitis C als weinig voorkomend wordt omschreven, verspreidt hepatitis C zich sinds enkele jaren in snel tempo onder mannen die seks hebben met mannen met hiv. Het mechanisme van deze epidemie is nog niet geheel opgehelderd. Waarschijnlijk spelen co-infecties en seksuele technieken een rol. Specifieke actie is noodzakelijk om verdere verspreiding te beperken. Met de nieuwe DAA’s zijn sinds 2014 effectieve behandelingsmogelijkheden beschikbaar gekomen. Deze middelen zijn in Nederland nog niet geregistreerd voor de behandeling van acute hepatitis C. Aanbevolen wordt om de behandeling van acute hepatitis C in studieverband te doen.

Lees meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden van hepatitis C in het artikel Behandeling van Hepatitis C. De behandeling van co-infectie HIV en hepatitis C is opgenomen in het HCV richtsnoer.

 

In 2016 heeft de Gezondheidsraad de minister van VWS geadviseerd om screening op hepatitis B en hepatitis C uit te voeren in 5 risicogroepen. Deze risicogroepen zijn eerste generatie migranten uit landen waar de prevalentie van chronische virale hepatitis B of C >2% is, alsmede asielzoekers uit deze landen. Bij deze laatste groep geldt als voorwaarde dat, net als bij de andere risicogroepen, het aanbod van zorg en behandeling na het vaststellen van de infectie mogelijk is. Andere risicogroepen waarin screening moet worden aangeboden zijn personen die (ooit) injecterende drugs hebben gebruikt, mannen die seks hebben met mannen en sommige groepen medewerkers in de gezondheidszorg.

Het primaire doel van screening is om dragers van hepatitis B of hepatitis C op te sporen voordat zich bij hen gezondheidsklachten hebben ontwikkeld

 

Co-infectie HIV en hepatitis C

 

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder