Complicaties bij hepatitis B en hepatitis C Bijgewerkt op 28.07.21

Complicaties bij hepatitis B en hepatitis C ontstaan omdat het hepatitis B-virus of het hepatitis C-virus een langdurige ontsteking in de lever veroorzaakt.

 

Door deze leverontsteking kunnen er op den duur littekens in de lever ontstaan. Deze littekenvorming heet fibrose. De mate van fibrosering wordt uitgedrukt in de stadia F0, F1, F2, F3 en F4. Bij stadium F4 is er sprake van cirrose.

complicatie hepatitis B en hepatitis C

Onderzoek

Door middel van een speciaal onderzoek (leverbiopsie), waarbij de arts met een naald een zeer klein stukje uit de lever haalt, kan vastgesteld worden of er cirrose in de lever is. Ook met de fibroscan kan de mate van fibrosering worden onderzocht.

 

Complicaties bij hepatitis B en hepatitis C

Het gevolg van cirrose is dat de lever steeds minder goed gaat functioneren omdat de normale structuur van het leverweefsel is vervangen door bindweefsel. Als de lever  helemaal niet meer functioneert spreekt men van leverfalen.

Bij cirrose wordt ook de doorbloeding van de lever bemoeilijkt, dit kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk in de poortader (portale hypertensie). Door stuwing van bloed kunnen venen verwijden in de slokdarm (oesofagusvarices) en in de maagwand. Wanneer deze bloedvaten  knappen, kunnen ernstige maag-darmbloedingen ontstaan.

Door de verhoogde bloedruk in de poortader kan ook een ophoping van lichaamsvloeistoffen in de buikholte ontstaan (ascites).

Levercirrose geeft verder complicaties zoals verhoogde bloedingsneiging, te laag bloedsuiker gehalte (hypoglycaemie), een verhoogde kans op bloedingen en infecties en een verhoogd risico op leverkanker (hepatocellulair carcinoom).

Hepatische encefalopathie

Een slecht functionerende lever kan ook leiden tot toegenomen vermoeidheid en concentratieproblemen: hepatische encefalopathie.

Extra-hepatische manifestaties

Bij chronische hepatitis C kunnen ziekteverschijnselen optreden waarbij de oorzaak buiten de lever ligt, dit zijn de extra-hepatische manifestaties.

 

Nieuwsberichten over hepatitis C die gepubliceerd zijn op deze website, zijn te vinden via deze link.


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder