Beschermingsduur van hepatitis B vaccinatie Bijgewerkt op 18.05.21
Wat is de beschermingsduur van hepatitis B vaccinatie? Een volledige hepatitis B vaccinatie bestaat uit 3 injecties, die verspreid over een half jaar gegeven worden op maand 0 – 1 – 6. Vier tot zes weken na de laatste hepatitis B vaccinatie wordt het bloed onderzocht. Er wordt gekeken of het lichaam genoeg antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. De hoeveelheid antistoffen heet ‘anti-HBs titer’. Deze titer moet in Nederland hoger dan 10 internationale eenheden per liter (10 IE/L) zijn. Er is dan voldoende bescherming tegen het virus. Op dit moment is er meer dan 30 jaar ervaring met het hepatitis B vaccin. De bescherming is vermoedelijk levenslang.
Risicovormers
Bij risicovormers (chirurgen, verloskundigen, tandartsen, mondhygiënisten) moet de titer>100 IE/L zijn. Risicohandelingen zijn die handelingen waarbij de kans op bloed-bloedcontact tussen gezondheidszorgwerker en patiënt groot is. Het betreft vooral handelingen waarbij de (gehandschoende) handen binnen lichaamsholten of wonden in contact kunnen komen met scherpe instrumenten, naalden of scherpe weefseldelen (bijvoorbeeld botpunten of gebitselementen), terwijl de handen of vingertoppen soms niet zichtbaar zijn. In de Landelijke richtlijn preventie transmissie van hepatitis B van medisch personeel naar patiënten staat de volgende informatie: Elke risicovormer moet gevaccineerd zijn tegen hepatitis B, met controle van de respons; Bij non- en hypo-responders moet gecontroleerd worden of er infectie is met HBV; In geval van HBV-infectie moet bepaald worden of de risicovormer kan doorwerken; Een risicovormende non/hypo-responder zonder HBV-infectie kan doorwerken, mits hij/zij regelmatig gecontroleerd wordt op afwezigheid van HBV-infectie.
Het is belangrijk om de anti-HBs titer te bepalen. Alleen zo kan vastgesteld worden of de vaccinatie succesvol is geweest (95% van de mensen reageert goed op vaccinatie).