Symptomen hepatitis A Bijgewerkt op 16.04.21

De symptomen van hepatitis A zijn in het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Kinderen hebben meestal geen symptomen van hepatitis A infectie, bij slechts 30 procent van kinderen jonger dan 6 jaar treden er klachten op. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen, zoals het geel kleuren van huid en oogwit (icterus), een donker kleur van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). De ziekte verschijnselen kunnen vaak enkele maanden aanhouden. Binnen drie maanden is 85% van de patiënten genezen. Sterfte ten gevolgen van acute hepatitis A is zeldzaam.

 

hepatitis A
Icterus

 

Besmetting

Het virus wordt uitgescheiden via de ontlasting. Besmetting is mogelijk via voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Hepatitis A leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie.

Wanneer iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus duurt het gemiddeld 30 dagen voordat de persoon klachten krijgt, maar in het laatste deel van de incubatietijd is hij of zij al wel besmettelijk.

 

Behandeling

Behandeling van hepatitis A is niet mogelijk met antivirale middelen. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben.

 

Preventie

Het is belangrijk dat gezinsleden zich laten vaccineren. Daarnaast zijn goede hygiënische maatregelen belangrijk.


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder