Doelgroepen voor hepatitis A vaccinatie Bijgewerkt op 06.04.21

Doelgroepen voor hepatitis A vaccinatie zijn:

  • (zaken-)reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt,
  • patiënten die bij een besmetting met hepatitis A een grotere kans hebben op een ernstig beloop: patiënten met een chronische leverziekte, stollingsstoornissen of drager zijn van het HIV virus,
  • werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico, bijvoorbeeld riolering, waterzuivering, kinderdagverblijven, gezondheidszorginstituten en basisscholen.

In Nederland is ongeveer 10-30% van de jong volwassenen en 70% van volwassenen geboren voor 1950 ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna zijn zij levenslang beschermd tegen de ziekte en is vaccinatie niet nodig. Een doorgemaakte infectie kan met een positieve anti-HAV test aangetoond worden. Ook na vaccinatie is de anti-HAV test positief.

Voor mensen die geen natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, en risico lopen, kan vaccinatie bescherming bieden. Het hepatitis A vaccin wekt bij vrijwel iedereen binnen twee weken antistoffen op. De vaccinatie geeft 3-5 jaar bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6–12 maanden, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.

Een overzicht van vergoeding van de kosten van vaccinatie door de verschillende ziektekostenverzekeraars is te vinden op Gezondopreis.

 


Referenties

NHG standaard Virale hepatitis en andere leveraandoeningen.

LCI-richtlijn Hepatitis A.

WHO factsheet hepatitis A.

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder