Doelgroepen voor hepatitis A vaccinatie Bijgewerkt op 06.05.21

Doelgroepen voor hepatitis A vaccinatie zijn:

  • (zaken-)reizigers naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt,
  • patiënten die bij een besmetting met hepatitis A een grotere kans hebben op een ernstig beloop: patiënten met een chronische leverziekte, stollingsstoornissen of drager zijn van het HIV virus,
  • werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico, bijvoorbeeld riolering, waterzuivering, kinderdagverblijven, gezondheidszorginstituten en basisscholen.

In Nederland is ongeveer 10-30% van de jong volwassenen en 70% van volwassenen geboren voor 1950 ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna zijn zij levenslang beschermd tegen de ziekte en is vaccinatie niet nodig. Een doorgemaakte infectie kan met een positieve anti-HAV test aangetoond worden. Ook na vaccinatie is de anti-HAV test positief.

Voor mensen die geen natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, en risico lopen, kan vaccinatie bescherming bieden. Het hepatitis A vaccin wekt bij vrijwel iedereen binnen twee weken antistoffen op. De vaccinatie geeft 3-5 jaar bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6–12 maanden, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.

Informatie over hepatitis A vaccins staat in het Farmacotherapeutisch Kompas. Een overzicht van vergoeding van de kosten van vaccinatie door de verschillende ziektekostenverzekeraars is te vinden op Gezondopreis.

hepatitis A vacinatie

 


Referenties

NHG standaard Virale hepatitis en andere leveraandoeningen.

LCI-richtlijn Hepatitis A.

WHO factsheet hepatitis A.

 

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder