Doorbraak project hepatitis C in de verslavingszorg Bijgewerkt op 19.05.21

In het Doorbraak project hepatitis C in de verslavingszorg worden teams in de verslavingszorg ondersteund in het inbedden van een hepatitis C zorgtraject binnen de reguliere zorg.

Hepatitis C is een ernstige ziekte die veel (ooit spuitende) drugsgebruikers treft. De ziekte is steeds beter te behandelen, maar grootschalige behandeling komt slecht van de grond. In de behandeling is een grote rol weggelegd voor de verslavingszorg: zij sporen de met hepatitis C geinfecteerde drugsgebruiker op, bereiden hem/haar voor op de behandeling en geven ondersteuning tijdens het behandeltraject. Patiënten zien de behandeling vaak als een nieuwe start in hun leven, hetgeen de rol van de verslavingszorg in het vasthouden van de positieve verandering tijdens nazorg extra belangrijk maakt.

Met een snelle, bewezen werkzame methode wil het Doorbraak project hepatitis C in de verslavingszorg 8-10 teams in de verslavingszorg ondersteunen in het inbedden van een hepatitis C zorgtraject binnen de reguliere zorg. Er wordt geen van boven af opgelegd traject opgedrongen, maar het eigen team zoekt in korte PDCA cycli, met hulp van een expertteam en via uitwisseling van best practices met collega-teams, naar de vorm van hepatitis C zorg die het best past in de eigen organisatie. Daarbij staat de beschrijving van een “zorgpad” centraal.

 

Hepatitis C

Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het hepatitis C-virus (HCV) is in 1989 ontdekt.  Als het virus langer dan zes maanden in het lichaam is, spreekt men van chronische hepatitis. HCV infectie is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen. Tegenwoordig is HCV goed te behandelen met DAAs (direct acting antivirals). Er bestaat nog geen vaccin om HCV te voorkomen. Opsporen en testen van mensen die risico hebben gelopen is dus belangrijk zodat behandeling tijdig gestart kan worden. Ernstige gevolgen van deze ziekte kunnen dan voorkomen worden.

Doorbraak project hepatitis C in de verslavingszorg


Referenties

Trimbos Doorbraakproject hepatitis C

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder