Fibroscan Bijgewerkt op 04.05.21

Het onderzoek met de fibroscan is een echo-onderzoek waarmee de zorgverlener de ernst van de fibrose meet. Lever aandoeningen zoals Hepatitis B, Hepatitis C en leververvetting kunnen leiden tot leverfibrose en levercirrose Het apparaat werkt met geluidsgolven. Een soort microfoon, de echokop, zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die op een monitor zichtbaar zijn. Met de toevoeging van CAP™ kan de mate van steatose – leververvetting – gemeten worden.

De fibroscan meet de elasticiteit van de lever. De elasticiteitswaarde wordt uitgedrukt in kilopascals ( kPa) en is een maat voor de ernst van fibrose. Normaal is de elasticiteitswaarde 3-5 kPa; bij een waarde >12 kPa is er in principe sprake van cirrose. Het is een eenvoudig en pijnloos onderzoek. Het onderzoek is minder goed uit te voeren bij patiënten met ernstig overgewicht en patiënten met veel vocht in de buik.

Door onderzoek van de lever met behulp van de fibroscan is een leverbiopsie vaak niet nodig.

 

Hoe wordt het onderzoek met de fibroscan uitgevoerd?

U gaat op uw rug liggen, het rechterbeen gekruist over het linkerbeen en de rechterarm omhoog achter het hoofd. Uw zorgverlener brengt een gel op waterbasis aan op de huid en plaatst vervolgens de sonde aan de rechterkant van uw ribbenkast. Uw zorgverlener zal snel 10 metingen uitvoeren tijdens het FibroScan-onderzoek. Deze metingen gebruikt de zorgverlener om een algemene stijfheidsscore vast te stellen en bij gebruik van CAP de mate van steatose vast te stellen.

Het is belangrijk om het FibroScan®-onderzoek op een lege maag te hebben, dus eet niets gedurende ten minste 3 uur voorafgaand aan uw onderzoek.

 

 


Referenties

Arends J.E., et al. Diagnostiek van leverfibrose en -cirrose. Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1502-6

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder