Gevolgen na besmetting met het Hepatitis A-virus Bijgewerkt op 20.04.21

Wat zijn de gevolgen na besmetting met het Hepatitis A-virus? Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken. Bij volwassenen kan hepatitis A soms wel drie maanden of langer duren en ernstiger verlopen. Ook patiënten met een chronische leverziekte en patiënten met hepatitis C lopen kans op ernstige gevolgen na besmetting met het hepatitis A-virus. Mensen die een chronische leverziekte hebben worden geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A.

Tijdens de herstelperiode en daarna kan de patiënt nog lang moe zijn. Bij 10% van de patiënten treedt een tweede piek van de ziekte op. Heel soms verloopt hepatitis A zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is en in zeldzame gevallen kan iemand er aan overlijden.

Als iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus, blijft deze persoon geen drager van het virus. Hepatitis A leidt niet tot chronische hepatitis, dat wil zeggen: hepatitis A is geen blijvende ziekte. Na het doormaken van hepatitis A is er levenslange immuniteit. gevolgen na besmetting hepatitis A virus

Meer informatie over het virus staat in het artikel Besmetting met het hepatitis A virus.

Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. Verder kunnen hygiënische maatregelen verspreiding voorkomen in geval van een besmetting in de nabije omgeving. Lees ook het artikel over preventie.

Hepatitis A preventie


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder