Een niet goed functionerende lever door hepatitis Bijgewerkt op 20.04.21

Een niet goed functionerende lever door hepatitis. Het woord hepatitis komt van hepar, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel itis betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever.

Er zijn verschillende oorzaken van leverziekten. De lever kan ziek worden door aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, virussen, bacteriën, medicijnen, alcohol, auto-immuunziekten, vetophoping, verwondingen of tumoren. Ontstekingen in de lever ontstaan bij infecties, maar ook bij auto-immuunziekten die de lever aantasten. Het lichaam maakt bij autoimmuunziekten antilichamen tegen de levercellen.

Als de lever niet goed functioneert, treden er bij de stofwisseling storingen op. Eén van de meest bekende verschijnselen is geelzucht.

icterus
icterus

Hierbij treedt een kleurverandering van de huid, ogen, ontlasting en urine op omdat bilirubine niet meer via de gal kan worden afgevoerd naar de darm. Andere verschijnselen die kunnen optreden als de lever niet goed werkt zijn ascites en oesofagus varices.

ascites
ascites

 

Het is belangrijk de hepatitis tot rust te brengen door, indien mogelijk, de oorzaak van de ontstekingsverschijnselen weg te nemen. Dit betekent stoppen met alcohol, het virus verwijderen of onderdrukken, of ontstekingsremmende medicijnen toedienen als de hepatitis is ontstaan bij een auto-immuunreactie van het lichaam.

Is een niet goed functionerende lever veroorzaakt door hepatitis dan heet dit virale hepatitis. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. De veroorzakers, virussen, zijn uiterst kleine ziekte-verwekkende deeltjes die zich nestelen in de levercellen (hepatocyten).

Is de leverontsteking veroorzaakt door vetophoping dan heet dit leververvetting of non- alcoholische leververvetting (NAFLD).

 


Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder