Risico hepatitis A infectie tijdens het werk Bijgewerkt op 28.04.21

Risico hepatitis A infectie tijdens het werk bestaat als iemand  tijdens het werk met (opgedroogde) ontlasting in aanraking komt, dan is er kans op een besmetting met het hepatitis A-virus.

Enkele voorbeelden van risicoberoepen zijn rioolwerkers, medewerkers in de waterzuivering, medewerkers van een endoscopie-afdeling in een ziekenhuis en leidsters in kindercentra. Maar ook de medewerker die regelmatig voor het werk naar risicogebieden reist. Binnen diverse beroepsgroepen bestaat er dus een kans besmet te raken met het hepatitis A-virus.

Iedere werkgever is wettelijk verplicht een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) te maken waarin het risico hepatitis A infectie tijdens het werk beschreven staan. Als er sprake is van een verhoogd risico, is de werkgever wettelijk verplicht hepatitis A vaccinatie aan te bieden. Bekijk het  RI en E stroomschema hepatitis A.

In Nederland is ongeveer 10-30% van de jong volwassenen en 70% van volwassenen geboren voor 1950 ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna zijn zij levenslang beschermd tegen de ziekte en is vaccinatie niet nodig. Een doorgemaakte infectie kan met een positieve anti-HAV test aangetoond worden. Ook na vaccinatie is de anti-HAV test positief.

Voor mensen die geen natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, en risico lopen, kan vaccinatie bescherming bieden. Het hepatitis A vaccin wekt bij vrijwel iedereen binnen twee weken antistoffen op. De vaccinatie geeft 3-5 jaar bescherming. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6–12 maanden, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming.

 

NB: Als iemand hepatitis A heeft, mag deze persoon – zolang virusdeeltjes via de ontlasting worden uitgescheiden – geen voedsel bereiden ivm besmettingsgevaar van andere personen via het voedsel.


Referenties

  1. Nederlands Centrum voor Beroepsziekten Registratierichtlijn
  2. LCI Richtlijn

 

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder