Hepatitis A prevalentie wereldwijd Bijgewerkt op 11.05.21

Hepatitis A prevalentie wereldwijd.  Op onderstaande kaart is te zien wat de verschillen zijn in de diverse landen wat betreft de prevalentie van hepatitis A.

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) en leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met ontlasting. Ook bij anale seks is er risico op besmetting met het virus. Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. Verder kunnen hygiënische maatregelen verspreiding voorkomen in geval van een besmetting in de nabije omgeving.

Vaccinatie is een goede maatregel voor de preventie van hepatitis A. De beschermingsduur van een hepatitis A vaccinatie is 3-5 jaar. Een tweede vaccinatie, bij voorkeur na 6–12 maanden, geeft langdurige, waarschijnlijk levenslange, bescherming. Bekijk ook GGD reisvaccinaties.

Indien in het werk een infectierisico bestaat, is de werkgever wettelijk verplicht om de werknemer(s) kosteloos vaccinatie aan te bieden. In de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) die de instelling opstelt staan aanwijzingen over de biologische agentia/infectieziekten die je tegen kunt komen in het werk. Lees ook het artikel over preventie.

 

Hepatitis A prevalentie wereldwijd

Hepatitis A prevalentie wereldwijd


 

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder