Hepatitis A preventie Bijgewerkt op 06.02.20

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het Hepatitis A-virus. Voor de preventie van hepatitis A worden de volgende adviezen gegeven:

  • Een goede persoonlijke hygiëne vermindert de kans op besmetting met het hepatitis A-virusHet hepatitis A-virus wordt via de fecaal-orale route overgebracht, vandaar dat handen na toiletbezoek gewassen moeten worden.
  • Vermijd seks waarbij er contact is tussen mond en anus.
  • Mensen met veel wisselende anaal-orale contacten wordt geadviseerd om zich preventief te laten vaccineren tegen hepatitis A.
  • Bij patiënten met hemofilie en patiënten met een chronische leverziekte kan hepatitis A ernstiger verlopen. Daarom wordt ook aan hen geadviseerd zich te laten vaccineren. Deze vaccinatie wordt in veel gevallen vergoed door de verzekering.
  • Tot de andere doelgroepen waar hepatitis A-vaccinatie wordt geadviseerd behoren (zaken) reizigers naar landen met slechte hygienische omstandigheden en werknemers die werkzaam zijn in branches waar sprake is van een verhoogd risico.

Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder