Hepatitis A risico-inventarisatie voor beroepsgroepen Bijgewerkt op 18.05.21

Met behulp van het stroomschema Hepatitis A risico-inventarisatie voor beroepsgroepen gaat men na of er op het werk een risico bestaat op besmetting met het hepatitis A-virus. De richtlijn is ontwikkeld door het voormalig Nationaal Hepatitis Centrum in samenwerking met KIZA en GSK.

Bekijk de  RI en E stroomschema hepatitis A.

 

Hepatitis A en arbeid

Risico op een hepatitis A infectie tijdens het werk bestaat als iemand  tijdens het werk met (opgedroogde) ontlasting in aanraking komt. Dan is er kans op een besmetting met het hepatitis A-virus.

Enkele voorbeelden van risicoberoepen zijn rioolwerkers, medewerkers in de waterzuivering, medewerkers van een endoscopie-afdeling in een ziekenhuis en leidsters in kindercentra. Maar ook de medewerker die regelmatig voor het werk naar risicogebieden reist. Binnen diverse beroepsgroepen bestaat er dus een kans besmet te raken met het hepatitis A-virus.

 

Hepatitis A

Hepatitis A  wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) en leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt HAV infectie vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiënische omstandigheden. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt HAV in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden.

Ongeveer 30 dagen na de besmetting kunnen ziekteverschijnselen optreden, zoals geelzucht (icterus), vermoeidheid en algehele malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine en lichtgekleurde feces. De klachten houden enkele weken aan, de vermoeidheid kan lang duren.

Hepatitis A risico-inventarisatie voor beroepsgroepen
icterus

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder