Hepatitis A vaccinatie tijdens zwangerschap Bijgewerkt op 19.05.21

Het effect van Hepatitis A vaccinatie tijdens zwangerschap is onbekend. Het effect van het hepatitis A-virus op de ontwikkeling van de foetus is niet onderzocht. Men neemt aan dat het risico voor de foetus te verwaarlozen is.

Vaccinatieadvies: Hepatitis A vaccinatie tijdens zwangerschap alleen toedienen indien strikt noodzakelijk.

Lactatieadvies: Hepatitis A vaccinatie terughoudend voorschrijven aan moeders die borstvoeding geven, omdat niet is onderzocht of er enig effect op de zuigeling is.

 

Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) en leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt hepatitis A vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiënische omstandigheden. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met ontlasting. Besmetting met het hepatitis A-virus is ook mogelijk door seksueel contact, met name door anale seks, dat wil zeggen seks waarbij zeer kleine hoeveelheden ontlasting in de mond komen door bijvoorbeeld het likken van de anus.

 

Ziekteverschijnselen

De symptomen van hepatitis A zijn in het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Kinderen hebben meestal geen symptomen van hepatitis A infectie, bij slechts 30 procent van kinderen jonger dan 6 jaar treden er klachten op. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen, zoals het geel kleuren van huid en oogwit (icterus), een donker kleur van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). De ziekte verschijnselen kunnen vaak enkele maanden aanhouden. Binnen drie maanden is 85% van de patiënten genezen.

Hepatitis A vaccinatie tijdens zwangerschap


Referenties

Farmacotherapeutisch Kompas

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder