Hepatitis A vaccinatie voor contacten van adoptiekinderen Bijgewerkt op 21.05.21

Hepatitis A vaccinatie wordt geadviseerd voor contacten van adoptiekinderen, zoals gezinshuishouding. Dit geldt als een adoptiekind uit een land met hoge of medium prevalentie hepatitis A komt. Het Advisory Committee on Immunization Practices of the Centers for Disease Control and Prevention en de American Academy of Pediatrics adviseert om de eerste dosis van het hepatitis A vaccin tenminste 2 weken voor de aankomst van het kind te geven. [1]

Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) en leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt HAV vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiënische omstandigheden. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met ontlasting.

Hepatitis A vaccinatie voor contacten van adoptiekinderen

 

Ziekteverschijnselen

Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt HAV in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden. Ongeveer 30 dagen na de besmetting kunnen ziekteverschijnselen optreden, zoals geelzucht (icterus), vermoeidheid en algehele malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine en lichtgekleurde feces. De klachten houden enkele weken aan, de vermoeidheid kan lang duren. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

 

 


Referenties

  1. American Academy of Pediatrics

Aandoening

Onderwerp

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder