Hepatitis A-virus Bijgewerkt op 11.05.21

Het hepatitis A-virus is in 1973 ontdekt door Purcell en is de verwekker van Hepatitis A. Het is een enterovirus en lid van de familie van Picornaviridae. Het virus is ongeveer 28nm groot en heeft geen envelop. Het genoom bestaat uit enkelstrengs-RNA. Er zijn in totaal vier genotypen. Vermenigvuldiging van het virus vindt alleen plaats in de lever. De mens is het enige reservoir van het virus. Het virus is resistent tegen zuren en hoge en lage temperaturen. Koken en behandeling met chloor inactiveert het virus. Het virus kan jarenlang buiten het lichaam overleven.

Verspreiding hepatitis A-virus

Hepatitis A komt veel voor in gebieden met onvoldoende sanitaire voorzieningen en beperkte toegang tot schoon water. In landen met hoge prevalentie, zoals delen van Afrika en Azië, is een groot deel van de volwassenen immuun. De overdracht van het virus onder kinderen komt minder vaak voor in Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Europa en delen van Azië en zijn adolescenten en volwassenen juist vatbaarder voor de infectie. In de Verenigde Staten en in West-Europa komt de besmetting vooral voor onder mensen in risicogroepen en als uitbraken in de  bevolking.

Op hepatitisinfo-learning  staan de geaccrediteerde e-learning modules Hepatitis A voor verpleegkundigen en Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten

 

 

hepatitis A preventie
hepatitis A-virus preventie

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder