Hepatitis A Bijgewerkt op 04.06.20

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus. Hepatitis A leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt hepatitis A vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygiënische omstandigheden.

In Nederland komen kleine epidemieën voor op scholen en kinderdagverblijven en onder mannen die seks bedrijven met mannen. Verder komt hepatitis A voor bij personen die niet gevaccineerd zijn en op vakantie zijn geweest naar landen waar hepatitis A vaak voorkomt. Lees ook het artikel over de preventie van hepatits A.

Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

 

Op www.hepatitisinfo-learning.nl staan de geaccrediteerde e-learning modules Hepatitis A voor verpleegkundigen en Hepatitis A, B en C voor doktersassistenten


Aandoening

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder