Hepatitis B en hepatitis C in Europa Bijgewerkt op 18.03.20

Hepatitis B en hepatitis C zijn een sluipend gevaar voor de volksgezondheid in Europa en moet dringend worden aangepakt. Om de gevolgen van virale hepatitis te beperken zijn vier zaken van belang: bewustwording, screening, vroegtijdig stellen van de diagnose en vroegtijdig beginnen met de behandeling. Dat is de conclusie van artsen, wetenschappers en patiëntengroepen op een tweedaagse conferentie op 14 en 15 oktober 2010 in Brussel.

Leverkanker, een van de drie belangrijkste oorzaken van overlijden door kanker bij mannen in Europa, is in 85 procent van de gevallen het gevolg van virale hepatitis. Hepatitis B alleen al is jaarlijks verantwoordelijk voor 36.000 sterfgevallen in Europa. Het aantal slachtoffers door hepatitis C is nog hoger.

De volgende oproep werd op deze conferentie  aan de EU lidstaten en de Europese Commissie gedaan:

1. Schenk meer aandacht aan het gevaar van hepatitis B en hepatitis C.
2. Integreer preventieprogramma’s voor hepatitis B en hepatitis C in betaande gezondheidsprogramma’s.
3. Verbeter in geheel Europa de surveillance voor hepatitis B en hepatitis C.
4. Ondersteun de ontwikkeling en integratie van kosten effectieve technologiën en procedures ten behoeve van preventie en behandeling van virale hepatitis, inclusief screening van personen die een hoog risico lopen, op een wetenschappelijk verantwoorde wijze.
5. Zorg dat voor iedere persoon met hepatitis B of hepatitis C  begeleiding en behandeling toegankelijk is.
6. Stel meer middelen beschikbaar voor onderzoek naar hepatitis B en hepatitis C.

Bekijk the call to action 2010

In 2014 heeft Professor David Goldberg, die aan de wieg gestaan heeft van het succesvolle Schotse Nationale Hepatitis C Actie Plan, in het rapport ‘Hepatitis C: Setting Standards in a Journey towards the Eradication of Infection and Disease as a Serious Health Issue in the EU’ aanbevelingen gedaan om de zorg voor mensen met hepatitis C in de Europese Unie te verbeteren. Het rapport is bedoeld om beleidsmakers te ondersteunen. Met een holistische aanpak kunnen preventie, diagnose en behandeling van hepatitis C verbeterd worden om uiteindelijk uitroeiing van hepatitis C te bewerkstelligen.

Download onder Documenten:
Migration Report,
ECDC: hepatitis B and hepatitis C in the Eu neighbourhood,
ECDC: surveillance and prevention of hepatitis B and hepatitis C in Europe,
Goldberg: Hepatitis C Setting Standards in a Journey towards the Eradication of Infection and Disease as a Serious Health Issue in the EU.


Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder