Hepatitis B en hepatitis C prevalentie in Europa Bijgewerkt op 11.05.21
In november 2016 heeft de ECDC een vernieuwd rapport over Hepatitis B en hepatitis C prevalentie in Europa uitgebracht. De data zijn verzameld volgens een systematische review van literatuur van gegevens die van 2005 tot 2015 gepubliceerd zijn.
Gegevens over hepatitis B prevalentie in de algemene bevolking waren beschikbaar voor 13 landen; de prevalentie varieerde van 0,1% in Ierland tot 4,4% in Roemenië. Voor hepatitis C prevalentie in de algemene bevolking waren de gegevens gepubliceerd van eveneens 13 landen; de prevalentie varieerde van 0,1% in België, Nederland en Ierland tot 5,9% in Italië.
Verder is gekeken naar de prevalentie in specifieke doelgroepen zoals zwangeren (zwangerschapsscreening), first-time bloeddonoren, gevangenen, MSM, druggebruikers en migranten.
Download hier het rapport ‘Systematic review on hepatitis B and C prevalence in the EU/EEA ‘ van ECDC.
Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als er levercirrose of leverkanker is ontstaan. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus. Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact.
Hepatitis C
Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen.
