Hepatitis B en hepatitis C sterftecijfers in Nederland Bijgewerkt op 07.05.21

Hepatitis B en hepatitis C sterftecijfers in Nederland zijn onderzocht door R. Hofman e.a van het Erasmus MC. Het blijkt dat meer mensen in Nederland overlijden aan een infectie met het hepatitis B- en hepatitis C-virus dan werd aangenomen. Volgens de doodsoorzakenstatistiek overlijden in Nederland jaarlijks circa 45 mensen aan een chronische virushepatitis, maar een veelvoud overlijdt aan hepatocellulair carcinoom of levercirrose als gevolg van de infectie.

In het dwarsdoorsnedeonderzoek ‘Hepatitis B en hepatitis C sterftecijfers in Nederland’ op basis van doodsoorzakenstatistiek blijkt dat de totale aan virushepatitis gerelateerde sterfte ongeveer 500 personen per jaar bedroeg in 2002-2015.

Naar schatting overleden in 2002-2015 jaarlijks ongeveer 500 Nederlanders aan chronische virushepatitis, volgens de laagste schatting 340 en volgens de hoogste 600. De totale sterfte aan chronische hepatitis B en hepatitis C veranderde niet, de sterfte aan leverkanker (HCC) als gevolg van virale hepatitis nam iets toe, de sterfte aan cirrose nam iets af. De sterfte aan HCC als gevolg van virale hepatitis was hoger bij Nederlanders van niet-westerse herkomst. [1]

In 2016 heeft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS geadviseerd om het opsporen van mensen die chronisch geïnfecteerd zijn met het hepatitis B- of het hepatitis C-virus te beperken tot specifieke risicogroepen. Een algemeen bevolkingsonderzoek vindt de raad niet aangewezen. Daarvoor komen chronische hepatitis B en C te weinig voor.

 

Hepatitis B en hepatitis C sterftecijfers in Nederland
levercirrose

Referenties

  1. Ned Tijdschr Geneeskd.2016;160:D511

Onderwerp

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder