Hepatitis B overdracht bij borstvoeding Bijgewerkt op 13.05.21

Is hepatitis B overdracht bij borstvoeding mogelijk? Borstvoeding is veilig zolang er geen wondjes zijn. Er is geen hepatitis B overdracht bij borstvoeding op voorwaarde dat de zuigeling na de geboorte immunoglobuline heeft gekregen en er gestart is met vaccinatie.

 

Hepatitis B overdracht van moeder op kind

Het risico op overdracht van het hepatitis B-virus van moeder op kind tijdens de bevalling, de zogenaamde verticale transmissie, ligt rond de 30%. Het risico van besmetting is hoger als de aanstaande moeder HBeAg-positief is en als de moeder een hoge virale load heeft.  Van de kinderen die rondom de bevalling geïnfecteerd zijn, blijft 90% hepatitis B drager. In Nederland worden alle zwangere vrouwen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige gescreend op hepatitis B (rond 12 weken). Bij ongeveer 0,4% is het hepatitis B-virus aanwezig.

 

Hepatitis B vaccinatie van de baby

Als de moeder besmet is met hepatitis B-virus moet de pasgeborene direct na de geboorte immunoglobuline toegediend krijgen en zal het in de eerste week na de bevalling gevaccineerd worden tegen hepatitis B.  Vervolgens zal hepatitis B vaccinatie van de zuigeling plaatsvinden via het Rijksvaccinatieprogramma op 2, 3, 4 en 11 maanden.

 

Hepatitis B

Meestal treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is aangedaan door fibrose, cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.

Hepatitis B overdracht bij borstvoeding
hepatitis B serologie

 


Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder