Hepatitis B prevalentie onder Chinezen Bijgewerkt op 16.05.21

De hepatitis B prevalentie onder Chinezen in Rotterdam is in 2009 onderzocht in de pilotcampagne ‘China aan de Maas’. Hepatitis B prevalentie onder Chinezen in Nederland wordt geschat op 8-10%. Op plaatsen binnen laag endemische gebieden met (grote) gemeenschappen uit midden en hoog endemische landen, adviseren experts subgroepen te screenen en waar nodig te vaccineren. Vooral Chinezen leven in een relatief gesloten gemeenschap, ook taalbarrières veroorzaken problemen met het gebruik van bestaande zorginfrastructuur. Door goed op de doelgroep afgestemde voorlichting hebben voorlichtings- en screeningscampagnes een groot bereik.

In 2009 vond een pilotcampagne plaats onder de Chinese bevolking in Rotterdam: ‘Çhina aan de Maas’. Dit is een project waarin de Chinese gemeenschap in Rotterdam werd voorgelicht om de awareness betreffende hepatitis B in deze groep te vergroten en hen te stimuleren zich gratis te laten testen op mogelijke besmetting met dit virus.
Bekijk  HBV screeningscampagne voor Hepatitis B onder Chinese migranten.

Andere voorbeelden van screeningsprojecten staan in de Kennisbank onder Projecten.

 

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever is beschadigd door fibrose, cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.

 


Referenties

Gezondheidsraad.  Screening van risicogroepen op hepatitis B en C. Den Haag: Gezondheidsraad, 2016; publicatienr. 2016/16.

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder