Hepatitis B prevalentie wereldwijd Bijgewerkt op 20.05.21

Hepatitis B prevalentie wereldwijd. Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Geschat wordt dat de prevalentie wereldwijd 350 miljoen mensen bedraagt en 130-150 miljoen mensen geïnfecteerd zijn met het hepatitis C-virus. Aan de gevolgen van hepatitis B of hepatitis C sterven 1.5 miljoen mensen per jaar. [1,2]

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is beschadigd door cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus. Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact. Het virus kan tenminste 7 dagen buiten het lichaam overleven.

Hepatitis B prevalentie wereldwijd

Het Center for Disease Analysis (CDA) heeft een site ontwikkeld met Hepatitis B  data en graphics over de prevalentie hepatitis B wereldwijd. Ook zijn er gegevens verzameld over behandeling, cascade of treatment in 100 landen.

Zie: Polaris Observatory.


Referenties

  1. WHO Data and Statistics.
  2. WHO factsheet hepatitis B.
  3. CDC map prevalence hepatitis B

Aandoening

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder