Hepatitis B Risico-Inventarisatie en Evaluatie Bijgewerkt op 18.05.21

Wat houdt een hepatitis B Risico-Inventarisatie en Evaluatie in? Een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is de basis voor preventiebeleid binnen verschillende zorginstellingen. Iedere werkgever is wettelijk verplicht om periodiek een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) te doen om de gevaren voor werknemers op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek in kaart te brengen. Elke organisatie en werkplek kennen specifieke beroeps gebonden gevaren.

De RI&E voor instellingen in de gezondheidszorg, inclusief verpleeg- en verzorgingshuizen, bevat handige schema’s voor het berekenen van het risico op bloed overdraagbare aandoeningen, zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV. Als een medewerker een verhoogd risico loopt op besmetting met hepatitus B-virus wordt vaccinatie tegen hepatitis B aanbevolen.

De richtlijn hepatitis B Risico-Inventarisatie en Evaluatie is ontwikkeld door het voormalig Nationaal Hepatitis Centrum. Bekijk de  Risico-inventarisatie en -evaluatie

 

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is beschadigd door cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.

Hepatitis B Risico-Inventarisatie en Evaluatie
levercirrose

Aandoening

Type informatie

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder